La cura de les pròtesis dentals: senzill i necessari

Hi ha dos tipus de pròtesis bucals: les pròtesis fixes sobre dents o sobre implants i que no podem retirar fora de la boca per a la seva higiene, i les pròtesis removibles (completa o parcialment removibles, i les fèrules de descàrrega), que es poden netejar més fàcilment fora de la boca. Les cures de manteniment són diferents en cada cas.

Pròtesis fixa sobre dents

En el cas que tinguis una pròtesi que no es pot retirar per a la seva higiene, s’aconsella l’ús d’un raspall dental de duresa mitjana, seguint sempre la direcció de geniva a dent en sentit vertical (tècnica d’escombrat) i fent un especial èmfasi en la unió dent geniva. Mai raspallar en sentit horitzontal ni lateral.

No menys important i necessària és la higiene interdental (entre dents) i entre la pròtesi fixa que portes sobre les teves dents (ponts). Per a això s’utilitzen els raspalls interdentals, o un seda dental gruixuda que permeti realitzar la higiene dels ponts i / o espais interdentals amples.

Els raspalls interdentals es recomanen en aquells pacients que han perdut os al voltant de les dents i que, per tant, presenten espais interdentals amplis (la cinta dental seria insuficient per a una correcta neteja).

Amb la seda dental gruixuda per pròtesi fixa sobre dents s’aconsegueix accedir a espais molt reduïts, on no podem utilitzar els raspalls interdentals.

Pròtesis fixa sobre implants

La pròtesi sobre implants ha de ser de fàcil accés per a la higiene. Si no netegem bé els implants i la pròtesi que es col·loquen sobre ells, pot iniciar-se una inflamació de les genives que estan al voltant dels implants i provocar una periimplantitis (que pot acabar amb la pèrdua de l’implant).

El bon manteniment de la salut dels implants es basi, fonamentalment, en realitzar una eficient i correcta higiene bucal diària a casa / 2 cops a el dia) i acudir regularment (cada 4-6 mesos) a visites de manteniment periodontal i implantològic en clínica dental.

En casos de pròtesis híbrides sobre implants, en els quals el pacient no té accés per a la seva higiene, es desmunta la pròtesi cada 1 o 2 anys per a la seva neteja i control d’higiene per part de l’dentista.

A més de l’ús de l’raspall dental sobre els implants i la seva pròtesi, per accedir als espais entre les dents i entre implants i la seva pròtesi cal utilitzar els raspalls interdentals.

L’irrigador dental és un altre recurs que es pot emprar per a facilitar la higiene de les pròtesis sobre implants dentals. Es tracta d’un aparell d’irrigació (amb un dipòsit d’aigua) de què emana un doll d’aigua.

L’ús de col·lutoris adequats pot també ajudar a la bona higiene de la pròtesi sobre implants de difícil accés.

Remobible parcial o completa

El manteniment és el mateix que el de la fèrula de descàrrega, només que a la nit s’ha d’extreure la pròtesi i deixar-la en remull amb aigua i solució. A continuació t’oferim una guia per a la cura i manteniment de les dentadures postisses:

  1. Eliminar el biofilm bacterià present en la cavitat oral i en la dentadura.
  2. La dentadura ha de remullar diàriament amb sabó o pastilles netejadores i raspallar; han d’aclarir molt bé abans de tornar-les a introduir a la boca.
  3. Mai han de ficar-se en aigua bullint.
  4. No s’han de netejar més de 10 minuts amb productes que continguin lleixiu.

Fèrula de descàrrega

Les pròtesis poden atrapar molta placa bacteriana, per la qual cosa és important cuidar-les i netejar-les diàriament. Després de cada menjar ha de rentar la seva pròtesi, la seva boca i les dents restants. Pot seguir aquests 4 consells bàsics per cuidar correctament la seva fèrula.

  1. Sempre cal raspallar-se les dents abans de col·locar la fèrula.
  2. Rentar la fèrula a l’mínim un cop a el dia amb aigua corrent, amb 2-3 gotes de sabó líquid neutre de mans i un raspall especial per a pròtesi. Aclarir-les molt bé amb aigua.
  3. Utilitzar pastilles efervescents netejadores barrejades amb aigua.
  4. Si es formen plaques de calç, deixi-un dia en vinagre diluït.

Si tens algun dubte, pots consultar-nos sense cap compromís. A Primdental, volem ser la teva clínica dental a Reus.

Li oferim qualitat, ètica i bon preu.

Visita’ns a: C / Raval Martí Folguera, 22 Baix. Reus. Telèfon: 977.128.708.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.