Genives sanes: la base de l'èxit del tractament dental multidisciplinari

La presència de periodontitis suposava fins fa pocs anys que una persona que patia aquesta infecció (coneguda comunament com piorrea) anava a perdre les seves dents i queixals en no gaire temps; fins i tot suposava que, a causa d’aquesta malaltia, no valia la pena fer cap intervenció en aquesta boca per intentar millorar el seu pronòstic.

En conseqüència, a l’pacient només li quedaven dues solucions bàsicament: o es treia les peces dentàries i es col·locava una pròtesi completa o implants, restauració fixa o removible sobre ells o, simplement, s’esperava que se li fossin caient les peces dentals i estava aquests anys implicant les conseqüències d’una boca poc estètica i funcional.

Genives sanes: evita la pèrdua de dents

Afortunadament, avui dia aquesta concepció de la malaltia periodontal com a causant segura de la pèrdua de peces dentals ha canviat. Gràcies a estudis seriosos i ben documentats, se sap que l’índex de pèrdua dentària dels pacients que reben tractament periodontal adequat és com a mitjana de 0,1 dent per persona i any, mentre que en els pacients tractats que no segueixen un programa de manteniment adequat de 0,2 per persona / any i en els no tractats 0,6 per persona / any.

Per tant, un pacient que presenta una malaltia periodontal, si se sotmet a un tractament i manteniment periodontal regular, pot aconseguir una salut, funció i estètica de qualitat mantinguda en el temps. Això no vol dir que no vagin a perdre peces dentals un cop realitzat el tractament periodontal, ja que dependrà de la situació periodontal que el pacient presenti abans de l’tractament. Però permet pensar a llarg termini, planificar tractaments més o menys complexos en funció de cada situació; és a dir, un pacient amb una malaltia periodontal controlada pot beneficiar-se de les diferents especialitats que l’Odontologia li ofereix per presumir d’un somriure sa i bonica.

Beneficiar-se del tractament multidisciplinari

I és que el fonamental a l’hora d’aconseguir un resultat satisfactori des del punt de vista de la salut, l’estètica i la funcionalitat és la correcta planificació de l’tractament i la coordinació entre les diferents especialitats odontològiques.

El primer a l’hora de realitzar un tractament multidisciplinari és determinar entre pacient i dentista quines són les aspiracions que presenta el pacient i què és el que realment pot aconseguir el professional i fins on està disposat el pacient a arribar per aconseguir aquesta boca que vol: hi ha vegades que el pacient no està disposat a invertir 2 anys a aconseguir-ho i hi ha tractaments que ho requereixen (per exemple, si cal realitzar tractaments d’ortodòncia dins el pla de tractament general).

A la feina

Un cop establerts els objectius a assolir, el més immediat serà controlar les situacions de dolor agut, així com realitzar les extraccions de les peces el pronòstic sigui nefast i que no siguin necessàries com a suport en fases intermèdies de el tractament.

Seguidament, s’haurà de procedir a realitzar el tractament periodontal i, alhora, es pot anar duent a terme el tractament endodòncic de les peces que ho requereixen i les obturacions de les peces amb càries. Un cop estabilitzada la situació periodontal podrem passar a la fase de reposició de les peces absents. En aquesta etapa és quan realment cal coordinar bé les diferents especialitats odontològiques i quan s’interrelacionen totes elles.

Per exemple, es pot donar el cas de poder comptar amb un molar per suportar una pròtesi fixa, tot i tenir una de les seves arrels fracturada; posteriorment es realitzarà una cirurgia per eliminar aquesta arrel, el que evitaria haver de posar un o diversos implants a poder conservar aquest molar. També podem recolzar-nos en el tractament endodòncic i en l’ortodòncia, per exemple, si es necessita canviar la posició d’una peça per aconseguir una geniva més estètica.

Si són moltes les situacions en què periodoncistes i ortodoncistes han de treballar junts per aconseguir un bon resultat funcional i estètic, no menys freqüents són les situacions en què cal una estreta col·laboració entre periodoncistes i especialistes en pròtesis. Així, per exemple, en moltes ocasions gràcies a la pròtesi fixa es poden corregir o minimitzar els antiestètics espais i forats negres que queden entre les peces dentals després del tractament periodontal o que són conseqüència de la progressió de la malaltia periodontal.

També útil en malaltia avançada

Els resultats positius del tractament periodontal en pacients amb malaltia avançada estan ben documentats en la literatura periodontal. Així, fins i tot en casos en què hi ha un estat avançat de pèrdua d’inserció de la dent i de la mobilitat que aquesta produeix a la boca de l’pacient, el tractament periodontal segueix sent la millor alternativa per conservar la dentició de el pacient, sempre que es pugui oferir una salut, funció i estètica adequada.

Vols venir a Primdental, el teu dentista de confiança a Reus?

Li oferim qualitat, ètica i bon preu.

Visita’ns a: C / Raval Martí Folguera, 22 Baix. Reus. Telèfon: 977.128.708.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.