Tipus d’Ortodòncia
L’ortodòncia és un dels tractaments més comuns en la medicina dental, ja que amb el creixement és bastant normal perdre l’estructura de les dents sent necessari recórrer a aparells dentals per a la seva rectificació.
Antigament les possibilitats de correctors era més reduïda i finalment la decisió quedava en mans de l’odontòleg sobre que tractament seguir. No obstant això, en els últims anys els avanços tecnològics han permès desenvolupar noves possibilitats de tractaments millorant tant en eficàcia com en estètica.
A continuació, plantegem els diferents tipus d’ortodòncia que existeixen en l’actualment, perquè així tinguis clar quin pot ser millor segons l’edat o segons les necessitats de cada persona.
Tipus d’ortodòncia que existeixen
El primer de tot és realitzar una distinció entre aparells dentals fixos i aparells dentals amovibles.
-Ortodòncia Fixa: són més habituals, ja que resulten molt més efectius, al mateix temps que redueixen el període del tractament. És el cas dels brackets.
-Ortodòncia Amovible: són utilitzats en casos en els quals es busca un tractament menys “agressiu” o en aquells casos en els quals no és necessari una gran reestructuració de les dents. És el cas de la tècnica invisalign.
Tingues en compte que en alguns pacients és necessari una conjunció entre l’aparell dental amovible i el fix, segons el problema indicat.
Una vegada hem fet aquestes distincions, aquests són els diferents tipus d’ortodòncia que existeixen:
1. Brackets metàl·lics: l’ortodòncia més tradicional i més utilitzada, sobretot en tractaments d’ortodòncia infantil. Es tracta d’un aparell dental fix, visible, que se sol fabricar en acer. Actualment se sol fer distinció entre els brackets tradicionals i el sistema Damon. Molt més còmode i efectiu, que a més és més suau amb les peces dentals.
2. Brackets estètics: també coneguts com brackets de ceràmica, són una mica menys visibles que els metàl·lics. El major inconvenient és que són menys resistents, per la qual cosa el pacient ha de tenir molta cura. Ara mateix es pot triar entre els brackets de safir o els brackets de porcellana.
3. Brackets linguals: tal vegada siguin els menys coneguts. Se situen dins del sector de l’ortodòncia invisible. Van col·locats darrere de les dents, sense que es vegin a simple vista. Molesten molt poc, perquè el seu gruix és menor.
4. Ortodòncia invisible (Invisaling): està dins dels aparells dentals invisibles amovibles. Aquests alineadors no es veuen i tenen la virtut de poder llevar-se sense problemes, per a menjar còmodament o efectuar una millor neteja bucal.