Tipus de pròtesis dentals dentals Com triar?

Les pròtesis dentals són aquelles que substitueixen les dents naturals perdudes en la boca, complint les necessitats funcionals i estètiques del pacient.

Quan un pacient acudeix a una clínica dental per a reposar un o diverses dents perdudes és important que se li expliquin totes les opcions que existeixen, exposant els pros i contres de cada tipus de pròtesi i una vegada comprès tot, triar el tipus de tractament que es realitzarà. No totes les pròtesis estan indicades per a poder rehabilitar tots els casos i és obligació de l’odontòleg l’explicar les limitacions de cada cas i guiar al pacient cap a l’opció que més li convingui, tenint en compte la situació mèdica i odontològica de base del pacient, les seves expectatives com a funció i estètica i les possibilitats econòmiques d’aquest.

Les principal funció de les pròtesis dentals és retornar la funcionalitat i l’estètica de la seva boca per a poder somriure amb naturalitat i menjar sense cap problema. La seva minuciosa elaboració, gràcies al treball en comú d’un odontòleg especialista qualificat juntament amb un bon laboratori de pròtesi els aporta una funció adequada i una estètica similar a les dents naturals.

protesis dental reus

Tipus de Pròtesis dentals:

– Pròtesis Amovibles. Aquest tipus de pròtesi dental permet al pacient llevar i posar la pròtesi ell mateix en qualsevol moment. En funció de la quantitat de dents que hem de reposar podem parlar de Pròtesis Parcials o Pròtesis Completes.

En fución del material que estiguin elaborades poden ser Metàl·liques, normalment per a fer tractaments de desdentats parcials o Acríliques, s’utilitzen en aquells casos en els quals la majoria de dents estan absents i els que queden tenen mal pronòstic. Existeixen nous materials que busquen major comoditat per a realitzar aquest tipus de pròtesi, com ara el flexite que és mes flexible que les clàssiques pròtesis d’acrílic.

En funció de la manera de subjectar-se en la boca les pròtesis amovibles poden ser: mucosoportadas, les conegudes pròtesis completes, estabilitzades en boca gràcies al suport de la pròtesi en l’os i la mucosa de la boca. Gràcies a l’efecte de succió d’aquestes pròtesis poden ser molt estables i permetre al pacient tenir una bona qualitat de vida.

Quan la principal subjecció de la pròtesi prové de les dents romanents parlem de pròtesis dentosoportadas.

Les pròtesis amovibles són una opció assequible econòmicament, que no requereixen de cirurgia per a poder realitzar-les i que si es realitzen de manera adequada poden augmentar la qualitat de vida del pacient. No obstant això hem de ser conscients de la limitació de les mateixes quant a funció, no deixen de ser pròtesis amovibles i quant a estètica.

– Pròtesis fixes sobre dents. Són aquelles completament dentosoportadas, és a dir, que prenen suport únicament en les dents. Per a la seva elaboració, és necessari tallar les dents que serviran com a suport, sobre els quals es cementa la pròtesi dental. És una opció que requereix tenir una sèrie de dents romanents que tinguin la suficient estabilitat i que disposats de tal manera que permeti realitzar el tractament amb èxit. Poden arribar a ser altament estètiques gràcies als nous materials que estan apareixent, com ara el zirconio, l’alúmina, o el disilicato de liti. Són pròtesi que no requereixen de cirurgia per a realitzar-les i que proporcionen millor funcionalitat i estètica. El contrapunt és que cal tallar les dents sanes, per a poder realitzar-les, amb el risc que això suposa per a aquestes.

– Pròtesi sobre implants. Amb l’aparició dels implants dentals el disseny clàssic de les pròtesis dentals, tant fixes com amovibles, va canviar completament. Els implants dentals han suposat una revolució en aquest sentit. El tractament amb implants dentals persegueix una major estabilitat en el cas de les pròtesis amovibles i evitar danyar dents sanes per a reposar dents perdudes en el cas de les pròtesis fixes. Són protesis que requereixen d’una cirurgia prèvia i que persegueixen un millor tractament quant a funció i estètica que els anteriors. No obstant això no en tots els casos aquesta indicada la realització d’un tractament d’implants per a reposar un o diverses dents, o tota la boca. Però aquest tema el tractarem en un altre article.

Finalment comentar que tota pròtesi dental requereix d’una sèrie de cures específiques tant a casa per part del pacient com mitjançant revisions periòdiques per part del professional per a aconseguir un bon resultat a mitjà i llarg termini.

Guardar

Guardar

Guardar